Над 1 млн. души се намират в тайни лагери в китайската

...
Над 1 млн. души се намират в тайни лагери в китайската
Коментари Харесай

Пекин превъзпитава в лагери над 1 млн. души

Над 1 млн. души се намират в секрети лагери в китайската провинция Синцзян, където са изпратени без съд и присъда, разкриват поверителни документи на Китайската комунистическа партия, публикувани от  Международния консорциум на проверяващите публицисти, в който влизат огромни международни медии. Повечето от изпратените там са от мюсюлманското малцинство на уйгурите, които са подложени на системно промиване на мозъци и превъзпитание.  Документите, които са от 2017-2018 година, са предоставени на публицистите от уйгури, които живеят в заточение. За първи път се появяват доказателства за преследванията, на които са подложени уйгурите в северозападната част на Китай. Официално Пекин назовава строго охраняваните лагери " центрове за образование ", както и упорства, че престоят в тях е на непринуден принцип. Разсекретените документи обаче демонстрират, че картината е изцяло друга. 

В тях има указания за ръководството на лагерите - многочислените правила и ограничавания, които би трябвало да съблюдават изпратените там. Зам.-секретар на комунистическата партия в Синцзян инструктира с записка ръководителите на лагерите, че би трябвало да ги ръководят като затвори с високи ограничения за сигурност, със строга дисциплинираност, санкции и да не се допускат бягства. Обитателите им са подложени на превъзпитателни ограничения, в това число и физически санкции. От документите, наричани China cables, излиза наяве, че единствено за една седмица през юни 2017 г. са задържани и изпратени 15 638 уйгури в лагерите.

Властите в Пекин упрекват локалното мюсюлманско малцинство в сепаратизъм и тероризъм. Китай интензивно следи и уйгурите, които живеят зад граница, като това е предоставено на посолствата и консулствата. Те поддържат база данни, която съдържа информации от извършени разпити и видеоматериал от камерите за наблюдаване в Синцзян. Властите в страната оспорват данните за броя на хората в лагерите и настояват, че това са центрове за професионална подготовка, предопределени за битка против ислямската радикализация.

Преди дни американският в. " Ню Йорк таймс " заяви, че се е добрал до  над 400 страници вътрешни документи на китайските ръководещи, измежду които и секрети речи на президента Си Цзинпин, в които той призовава от 2014 година за борба против тероризма и сепаратизма в Синцзян.

 ШПИОНАЖ

Австралия проверява опит на Китай да внедри собствен разузнавач в Народното събрание, настояват локалните медии. Според тв мрежа Nine заподозрян китайски шпионски кръг е желал австралиец от китайски генезис да се кандидатира за народен представител. По-късно обаче 32-годишният мъж е умрял при мистериозни обстоятелства. Пекин изрично отхвърля обвиняванията, само че австралийските управляващи започнаха инспекция. Премиерът Скот Морисън сподели, че намира отчетите за обезпокоителни, само че предизвести да не се " прибързва със заключенията ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР